muzej-dakovstine

Inovacija i digitalna transformacija u Muzeju Đakovštine

U petak, 1. veljače 2019. održava se još jedno izdanje popularne manifestacije Noć muzeja. Tema ovogodišnje Noći muzeja bit će “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”.


Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi već koriste razne tehnologije, što čini muzejske sadržaje dostupnijima i zanimljivijima novim vrstama muzejskih posjetitelja, a i otvara nove mogućnosti prezentacije muzejskih zbirki i sadržaja.

U sklopu Noći muzeja, Muzej Đakovštine pripremio je raznoliki program, a posebno valja istaknuti poseban projekt koji spaja multimediju i baštinu, te čini muzejske sadržaje dostupnijima zahvaljujući digitalnim alatima. Radi se o novosti u muzeju – audio vodiču kroz sve stalne postave Muzeja Đakovštine, kojem se pristupa preko QR kodova, a koji je realizirala HSM informatika.

Zahvaljujući audio vodiču, Muzej Đakovštine ulazi u svijet digitalne transformacije muzeja i muzejskih sadržaja, koja će približiti muzejske izloške posjetiteljima na drugačiji, inovativan način koji posjet muzeju čini interaktivnim iskustvom.

Aplikacija “Audio muzej” nova je verzija aplikacije osmišljene kao vodič kroz muzeje, razvijene u sklopu projekta iz međunarodnog Eureka programa. Cilj projekta je podržati razvoj govornih tehnologija za pretvaranje teksta u govor i suprotno, a drago nam je da smo u sklopu njega mogli surađivati s Muzejom Đakovštine na približavanju muzejskih sadržaja još široj publici.


Više o programu Muzeja Đakovštine za Noć muzeja pročitajte na sljedećim poveznicama:

Muzej Đakovštine

radio.hrt.hr