Održan HSM dan za edukatore

Održan HSM dan za edukatore

Zagreb, 17.2.2015. – Na koji način informatičke tehnologije mogu modernizirati svakodnevnu nastavu te učiniti edukaciju interaktivnijom i učinkovitijom, otkrio je događaj koji je danas za edukacijske ustanove organizirala HSM informatika, u prostoru «Školice» Muzeja za suvremenu umjetnost.

Svrha događaja bila je na primjerima iz prakse, pokazati kako na jednostavan način uvesti interaktivnost u svakodnevna predavanja, s konačnim ciljem aktivnog uključivanja učenika i studenata u nastavu te postizanja boljih rezultata. Prisutnim edukatorima su demonstrirana softverska i hardverska rješenja koja omogućavaju učinkovitu nastavu na daljinu, kao i ona koja uvode interaktivnost u klasična predavanja u učionicama i predavaonicama. Događanje je završeno predavanjem tvrtke Micro-Link, koja je na praktičnim primjerima ukazala na sve veće izazove s kojima se danas susreću edukacijske i druge ustanove pri odabiru kvalitetne i pouzdane Wi-Fi mreže.

U prvom bloku predavanja posvećenih učinkovitoj nastavi na daljinu, demonstrirana su Adobe Captivate i Presenter softverska rješenja, koja omogućavaju pretvaranje klasičnih PowerPoint prezentacija u interaktivne edukacijske materijale, obogaćene video klipovima, audio zapisima, animacijama i interaktivnim kvizovima te njihovu organizaciju u cjelovite kurikulume unutar LMS sustava, kako bi u svakom trenutku bili dostupni korisnicima. Uz izradu interaktivnih edukacijskih materijala, na praktičnim primjerima pokazano je i Adobe Connect rješenje za komunikaciju, suradnju i edukaciju na daljinu, preko weba. Zahvaljujući ovom softverskom rješenju, korisnici mogu organizirati učinkovitu edukaciju u virtualnim učionicama, kojima sudionici mogu pristupiti preko bilo kojeg uređaja s pristupom internetu i aktivno sudjelovati kao da su fizički na istoj lokaciji s predavačem, a istovremeno štedjeti na troškovima putovanja.

U drugom bloku predavanja koji se odnosio na uvođenje interaktivnosti u nastavu koja se održava u klasičnim učionicama i predavaonicama, predstavljeno je LanSchool softversko rješenje za upravljanje računalnim učionicama. Neke od predstavljenih prednosti ovog rješenja su potpuna kontrola profesora nad računalima učenika, uz mogućnost blokiranja pristupa raznim internetskim stranicama ili aplikacijama koje će im skretati pozornost s praćenja nastave, učinkovita komunikacija preko grupnog ili pojedinačnog “chata” i poruka, kao i efikasno provođenje testiranja znanja učenika. Osim rješenja za upravljanje računalnim učionicama, prisutnima su demonstrirane i prednosti elektroničkih sustava za glasovanje, praćenje prisustva učenika na nastavi i testiranje znanja, kao i prednosti interaktivnih (pametnih) ploča istog proizvođača, tvrtke Turning Technologies. Uz ove korisne alate, predstavljene su novosti u području projekcijske opreme za edukacijske ustanove, kao i novosti u području praktičnih i prijenosnih IRIS skenera za sve vrste dokumenata te pripadajućeg softvera za optičko prepoznavanje znakova (OCR). Posljednjim predavanjem, partnerska tvrtka Micro-Link sudionicima je pokazala, na što trebaju obratiti pozornost kod pouzdanog i kvalitetnog odabira Wi-Fi rješenja za školu ili fakultet, kako bi se tehnologija za interaktivnu edukaciju i komunikaciju mogla nesmetano koristiti.