Skale boja

Pantone – globalni autoritet za boje


Prije 45 godina, Pantone je pokrenuo revoluciju u grafičkoj industriji, stvaranjem sustava za podudaranje boja. Identificiranje točne nijanse samo po imenu boje iznimno je teško – postoje ljubičaste s crvenim i plavim podtonovima, tople i hladne nijanse, svjetlije i tamnije boje. Događale su se pogreške, koje su vodile do gubitka vremena i resursa zbog ponovnog tiskanja – bilo je očito da mora postojati bolji način komunikacije.

Tako je 1963. nastao Pantone Matching System (PMS) – objektivan jezik boja baziran na brojevima, koji je omogućio dizajnerima i tiskarama da artikuliraju i reproduciraju točne boje bilo gdje na svijetu. Svaka boja identificirana je jedinstvenim brojem, za preciznu specifikaciju. Pantone je globalno prihvaćen i brzo je postao standard u tiskarskim i grafičkim industrijama.

Kako je tvrtka počela sudjelovati u raznim industrijama, koncept sistema koji spaja boju s njenom formulom postao je još važniji, kako bi se što točnije prenijela određena boja na različite materijale i za različite potrebe. Danas je Pantone, dio X-Rite brenda, postao vokabular za boje u svim aspektima vizualnog svijeta, pružajući proizvode, tehnologije i usluge za istraživanje i izražavanje kreativnosti.

Osim što konstantno radi na razvoju područja komunikacije o bojama, Pantone je platforma za boje na kojoj su bazirani interijeri, eksterijeri, modni proizvodi i oni za opremanje doma – sve ovo samo je početak popisa koji neprestano raste.Pogledajte sve dostupne Pantone skale boja