Govorne tehnologije


Zadatak sinteze govora (Text to Speech / TTS) je na temelju ulazne informacije u tekstualnom obliku, generirati govorni signal razumljiv čovjeku. Naravno, sintetizirani govor treba zvučati prirodno, odnosno posjedovati intonaciju karakterističnu za prirodan ljudski govor.


Kao i kod ostalih govornih tehnologija, riječ je o multidisciplinarnom problemu za čije su rješavanje potrebna znanja iz brojnih područja, od akustike, fonetike i lingvistike, do matematike, telekomunikacija, obrade signala i programiranja. TTS iz naše ponude je sustav za sintezu govora na osnovu teksta s ugrađenim elementima prirodne intonacije. Postoje verzije za hrvatski, makedonski i srpski jezik s dva govornika (muški i ženski glas), a ugrađeni elementi intonacije značajno doprinose razumljivosti govora.


Samo neke od prednosti

Kvaliteta glasa približna prirodnom govoru (near perfect)
Sustav radi brzo i pouzdano, podržava moderne MultiCore i multiprocesorske platforme
Moguće je mijenjati visinu glasa i brzinu govora
Moguće je čitati tekstove bez slova s dijakritičkim znakovima (š, đ, č, ć i ž) što je pogodno za čitanje e-mailova
Postoji mogućnost čitanja slovo po slovo i čitanja znakova interpunkcije
Podržava standardne XML tagove za olakšano čitanje iznosa, datuma, promjenu naglaska i sl.
Mnoge strane riječi se ispravno čitaju (Microsoft Windows, Apple iPhone, Google Chrome…)
Način čitanja pojedine riječi se mogu definirati/promijeniti
Podržano je nekoliko sučelja: C++ biblioteka, COM, SAPI, MRCP, IP server
Podržava distribuciju na više računala i load balancing, što omogućava primjenu i u vrlo zahtjevnim okruženjima
Ova softverska komponenta se može nabaviti zasebno ako želite obogatiti svoj sustav mogućnošću sinteze govora

Područja primjene

Primjene sintetizatora govora su mnogobrojne. Od aplikacija općeg tipa (ozvučenje web stranica, glasovno pozivanje i slanje poruka ili pak glasovno pokretanje aplikacija), aplikacija na zahtjev prilagođenih poslovnim korisnicima (glasovna komunikacija s aplikacijama za banke, osiguravajuća društva, medijske kuće, razne državne institucije,…) do aplikacija od pomoći osobama s invaliditetom. Kako sinteza govora može poboljšati vaše poslovanje? 

Govorni automati


Govorni automati kao interaktivne aplikacije koje omogućavaju korisniku da dođe do određenih informacija ili inicira određene aktivnosti putem govora intenzivno se koriste u svakodnevnom poslovanju. Automat može imati unaprijed snimljen sistem izbornika kojim se upravlja putem telefonske tipkovnice, ali za korisnike su mnogo komfornija i učinkovitija rješenja kod kojih sistem prepoznaje glasovne naredbe i na temelju njih poduzima određene radnje.

Pozivni centri


Preko pozivnih centara uspostavlja se prvi kontakt, stvara se prvi dojam, a danas, zahvaljujući integraciji poslovnih transakcija u okvire pozivnih centara, sve veći dio poslovanja se i završava preko njih. Govorni automati u okviru call centra mogu se samostalno pobrinuti za značajan postotak poziva i time drastično rasteretiti operatere, uštediti im vrijeme i omogućiti im da se posvete svim klijentima, čak i u intervalima povećanog broja poziva.

 


Ozvučite svoju web stranicu 

Koristeći tehnologiju za sintezu govora moguće je tekst koji se nalazi na nekoj web stranici pretvoriti u govor. Na ovaj način ozvučena web stranica pruža posjetiocima potpuno novo korisničko iskustvo. Opcija je naročito korisna za slabovidne osobe i osobe s invaliditetom, ali i za mnoge druge posjetioce koji jednostavno nemaju vremena ili mogućnosti u određenom trenutku čitati kompletan sadržaj. Sada je moguće preslušavati odabrane vijesti i uz to istovremeno obavljati neki drugi posao.

Rješenje je koncipirano tako da korisnik jednostavnim klikom na tipku „Čitaj mi“ otvara player, koji čita sadržaj teksta na odabranoj stranici. Ozvučenjem web stranica građanima bi se učinile dostupnije i aktualne informacije koje su neophodne za svakodnevni život, kao što su informacije neophodne za dolazak do potrebnih dokumenata, servisne informacije popust informacije o stanju na cestama i slične informacije od šireg društvenog značaja.

Na primjeru web stranice HSM informatike poslušajte kako zvuči tekst na hrvatskom jeziku.

Poslušajte vijest


Kontaktirajte nas za detaljnije informacije

    Kliknite „Prijava na HSM NEWS“ ako ste suglasni da Vaše osobne podatke obrađujemo kako bi Vam mogli slati HSM NEWS – naš e-mail newsletter s novostima i posebnim ponudama HSM informatike te pozivima na HSM događanja.
  • Znate li da obrađujemo Vaše osobne podatke?

    Prikupljamo i obrađujemo Vaše osobne podatke kako bi Vam mogli odgovoriti na upit. Ako želite putem e-maila primati HSM NEWS s novostima i posebnim ponudama HSM informatike te pozivima na HSM događanja, onda ćemo Vaše podatke obrađivati i u tu svrhu. Prilikom primitka svakog HSM NEWS e-maila možete promijeniti svoje postavke ili se odjaviti s naše mailing liste. Više o samoj obradi Vaših osobnih podataka možete pročitati u našim Pravilima za zaštitu privatnosti