EUREKA- Potpisan ugovor za DANSPLAT-HSMinformatika_projekt

Program EUREKA: Potpisan ugovor za DANSPLAT projekt

Zagreb – 14. srpnja 2016. – HSM informatika je s predsjednikom Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeranom Vrbanecom i zamjenikom predsjednika Uprave, Borisom Guinom, potpisala ugovor o dodjeli sredstava za projekt pod nazivom DANSPLAT E!9944 u sklopu programa EUREKA.

HSM informatika s projektnim konzorcijem razvija platformu za aplikacije govornih tehnologija na pametnim telefonima za jezike dunavske regije (DANSPLAT). Projekt se odnosi na rješavanje problema u pristupu mnoštvu informacija preko mobilnih telefona u različitim modalitetima i na raznim jezicima Dunavske regije. Korisnici žele informacije na određenom jeziku (nacionalne manjine, stranci), u nekim slučajevima preferiraju usmene umjesto pisanih informacija (vozači, turisti), a postoje i korisnici koji umjesto pisanih i govornih informacija razumiju samo jezik simbola (osobe s autizmom i dr.). Cilj projekta je podržati razvoj govornih tehnologija za pretvaranje teksta u govor i suprotno, za jezike sudionika na projektu i njihovu primjenu u tim i susjednim zemljama Dunavske regije. Aktivnosti su usmjerene na razvoj prototip aplikacija govornih tehnologija na mobilnim telefonima s Android i iOS OS, uz podršku alternativnim modalitetima komunikacije, koje će se implementirati, testirati i promovirati brojnim potencijalnim korisnicima u državama Dunavske regije.

Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a ugovoreni iznos koji HAMAG-BICRO dodjeljuje korisniku (HSM-INFORMATIKA d.o.o.) je 63.314,50 eura (472.967,42 kuna).