audiomuzej_banner

Govorne tehnologije – nova aplikacija za muzeje i poboljšana sinteza govora

Razvoj govornih tehnologija nastavlja se – nedavno je razvijena aplikacija Audio muzej i implementirana Ivana, nova govornica hrvatskog za sintezu govora.


HSM informatika je u srpnju 2016. godine s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt DANSPLAT W!9944, a u sklopu Eureka programa. U projektu pod nazivom “A Platform for the Applications of Speech Technologies on Smartphones for the Languages of the Danube Region”, čiji je glavni partner i koordinator Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, HSM informatika kao član konzorcija, sudjeluje kao hrvatski projektni partner.


U sklopu projekta razvijeno je već nekoliko rješenja i aplikacija, a najnovija razvijena aplikacija je Audio muzej, koja je predstavljena na nedavnoj Noći muzeja u Muzeju Đakovštine.  Radi se o  integraciji čitača QR kodova i govorne tehnologije koja sintetizira napisani tekst u govor. Aplikacija je zamišljena na način da posjetioci muzeja na pametnom telefonu posjete web stranicu audiomuzej.com, gdje se nalazi čitač QR koda pomoću kojeg se čita QR kod pokraj izloška u muzeju. Nakon toga se pokreće zvučni zapis vezan uz izložak. Zvučni zapisi su izrađeni pomoću TTS tehnologije. Ovakva tehnologija čini posjete muzejima interaktivnijim i zanimljivijim iskustvom, a velika prednost ovakvog rješenja je što ne zahtijeva instalaciju posebne odvojene aplikacije, što ga čini dostupnijim za široku publiku.Osim toga, s ponosom možemo predstaviti veoma uspješno razvijenu DNN sintezu govora na osnovu teksta na hrvatskom s glasom govornice Ivane, koja je zamijenila dosadašnju govornicu Maricu. Njena govorna baza je snimana i anotirana nakon srpske govorne baze s govornicom Danicom. Iskustva koja su prikupljena tijekom pripreme Daničine govorne baze iskorištena su u pripremi Ivanine, što je rezultiralo još kvalitetnijom DNN sintezom za hrvatski.


Više o projektu DANSPLAT i govornim tehnologijama možete pročitati ovdje.